Forskningsstudie

Det är svårt att vara mig... om skolelever som kategoriserar sig som högkänsliga

En forskningsstudie vid Umeå universitet, 2013

Att vara pionjär inom ett område är inte lätt. Det vet de flesta som försökt. När jag skulle skriva mitt examensarbete på specialpedagogprogrammet, tillika masteruppsats, vid Umeå universitet var jag fast besluten om att det skulle handla om högkänslighet i skolan. Jag ville lyfta hur viktigt det är med kunskap om personlighetsdraget hos alla som jobbar i skolan, men också det väsentliga i att forska mer om det. Men jag började snabbt förstå att det inte skulle bli så lätt. Ingen på institutionen kände till begreppet och min handledare var minst sagt skeptisk. Men skam den som ger sig. Det fanns en kandidatuppsats inom området psykologi med fokus på högkänslighet. Alltså: en enda forskningsstudie om högkänslighet i hela Sverige. Den tog jag med mig samt forskaren Elaine Arons bok Den högkänsliga människan och argumenterade mig till ett okej till att genomföra detta. Med ett villkor: "Du måste skriva att skoleleverna kategoriserar sig som högkänsliga, inte att de är..." Trams, tänkte jag men gjorde som de sa, det viktiga var ju att kontentan av det jag ville säga kom fram. Min studie blev nummer 2 om högkänslighet i Sverige men också den första inom pedagogiken. 

Till och med för mig låter det här som stenåldern, ändå är det bara 7 år sedan. Forskningen på Sveriges högskolor och universitet om högkänslighet har gått framåt något enormt sedan dess och nu finns många bra studier om högkänslighet att läsa. Jag länkar till Sveriges Förening för Högkänsliga som har samlat dessa studier på sin hemsida. 

Om vill du läsa min studie kan du hämta den i sin helhet här.

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång