Som elefanterna bär sina betar

Handlar boken om elefanter? 

En vanlig fråga jag får. Inte så konstigt med tanke på titeln och att framsidan pryds av denna vackra elefant, eller hur? Om man vänder på boken finns däremot silhuetterna av en kvinna och en tonåring - och det är romanens huvudpersoner. Kristin är gift med Henrik, tillsammans har de två döttrar. Kristin har även tonårssonen Simon sedan tidigare. I boken får läsaren följa de två - när allt gått för långt. När Henrik, den charmige tv-profilen gått över gränsen, en gång för mycket. 

Ingen vet i förväg hur man skulle reagera i en situation fylld av skräck och maktlöshet, rationellt eller fullständigt orationellt? Kristin bokar desperat första bästa resa och hamnar i Kenya, där försöker hon förstå vad som händer i hennes liv. Samtidigt tvingas Simon ta ett alldeles för stort ansvar för sig själv, sina småsyskon men även för Henrik. Till slut får han nog och bestämmer sig också för att rymma. Kan hon, så kan han... 

I boken tas läsaren också med ut på den afrikanska savannen och i möten med elefanter i det fria men också under en tjuvjakt. Kristin möter karaktären Dora som kommer att betyda mycket för henne även om hon inte alltid är så lätt att ha att göra med. 

Utdrag: 
"Samma kväll som mamma åkt hade han hittat pappa utslagen i soffan. Tuva satt nedanför på golvet medan Nora försökte trösta. Ilskan kom direkt, Simon stövlade ut i köket, vred om den kärvande kökskranen, höll en kastrull under strålen och gick tillbaka. Vattnet forsade ned över pappas ansikte och hals, bildade mörka pölar i soffan och rann vidare ut på golvet." 

Med boken vill jag ge barn och ungdomar utrymme i den ständigt aktuella debatten om verbalt och fysiskt våld i nära relationer. Om du läser boken får du veta varför den har den vackra titeln Som elefanterna bär sina betar. 


Förlag: Tegar Förlag
Utgivningsår: 2019
ISBN: 9789151907772
Finns: hos nätbokhandlarna och Akademibokhandeln


Boken finns även inläst som ljudbok av Pascal Wibe, 2019, Saga Egmont och finns på Storytel, Bookbeat, Nextory m.fl. Saga Egmonts beskrivning av mitt författarskap: "Nina är en svensk författare med ett starkt socialt engagemang, vilket speglas i hennes böcker. Hon skyggar inte för att lyfta svåra frågor i sina verk, för att öka läsarens förståelse för andra verkligheter. Hennes färgstarka skildringar har en unik förmåga att fånga läsaren."  

Om ni som väljer att lyssna på boken också betygssätter den i appen, blir jag jätteglad. Tack. 


Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång